Hella Joof om samtalen der gjorde hende voksen og alvoren i humor

 

Hella2.jpg

Da Hella Joof gæstede TALKS-teltet på Heartland 2019, var det et proppet telt, der var klar til at høre hende og komiker kollegaen Jonatan Spang tale om alvoren i humoren. Inden hun trådte op på scenen havde hun givet et interview til Heartlands programavis; om samtaler der gør én voksen, og om hvorfor det er vigtigt at blande sig. Nu kan du læse - eller genlæse - interviewet her.  

Din samtale på Heartland handler om, hvorvidt humoren er blevet voksen. Husker du selv en samtale, der gjorde dig voksen og hvad har den betydet for dig? 

- Jeg kan ikke huske en bestemt samtale. Men der er begivenheder, der har gjort mig så voksen, som jeg kan blive – når noget er uigenkaldeligt. Jo forresten, jeg kan faktisk huske en samtale med en lærer på førsteåret på Skuespillerskolen: hun sagde, at jeg kunne vælge om det også måtte gøre ondt, når man laver kunst. Og det må det jo godt, det skal det helst. Jeg tror, hun ville advare mig mod, at blive sådan en letbenet fidus, hvor det ikke måtte koste, i halvfemserne var vi jo lidt ironiske. At det ikke er en gratis omgang, når man står på en scene. At man skal være parat til at gå planken ud. Jeg prøver at gå planken ud, så ofte som muligt.

 
3_Jonatan Spang & Hella Joof_Mathias Bak Larsen©-7.jpg

“Alt er jo morsomt, når tiden har lagt patina over det. Bare tænk på Life of Brian.”

Komikere og satire blander sig i stigende grad i højpolitiske samfundsdebatter - hvor vigtigt er det at krydse grænserne mellem brancher, kulturlag og forståelser for at skabe nye indsigter og måske blande sig i noget, man ikke helt er ekspert på?

- I et demokrati er det vigtigt, at alle deltager. Det bliver efterspurgt, at vi kommer ind i debatten, med den baggrund vi har. Så må man tage det med, når man får en på sinkadusen. Kunstnere har ikke bedre forudsætninger eller bedre instinktinter i forhold til flygtningedebatten eller kontanthjælpsloftet. Men kunstnere har ofte en anden vinkel på virkeligheden, fordi vi ved noget om intuition og flow og samarbejde ikke mindst. Og at en kæde ikke er stærkere end sit svageste led. Det ved man en del om, når man klipper en film. Jeg giver ikke så meget for den der med at kunstneren er sangfuglen i buret i minen. For kunstnere er dybt forskellige. Men fordi vi skal leve sammen som mennesker, er det vigtigt, at alle er i spil og at alle stemmer bliver hørt. Jeg interesserer mig i øvrigt voldsomt for politik.

 

Er der nogle felter, som humoren ikke må eller skal røre ved? Og hvordan finder man ud af det?

- I princippet ikke. Men det kommer an på, hvilken status man har. Hvis man er geni-forklaret, kan man jo slippe af sted med hvad som helst og på et tidspunkt skulle man bare huske at sige, at man var flov over at være dansker, så var der ingen der læste det med småt. Men sådan må det nok være, alt er jo timing. Nogle gange siger man noget, som måske skulle have haft lov til at modnes lidt længere. Alt er jo morsomt, når tiden har lagt patina over det. Bare tænk på Life of Brian. Alt, selv en korsfæstelse, kan i princippet forvandles til latter. Alt. Undtagen tortur og en barnekiste. 

 
3_Jonatan Spang & Hella Joof_Mathias Bak Larsen©-3.jpg
 


Filminstruktør, skuespiller og komiker Hella Joof har været en af de mest markante satirikere i Danmark de sidste 25 år. Som komiker var hun bl.a. en del af Lex & Klatten og Det Brune Punktum, ligesom hun har udgivet en række film som filminstruktør. Hun har siden 2017 været medlem af regeringens Disruptionrådog er de senere år også blevet en meget succesrig forfatter til bøger, der tager livtag med nogle af livets store spørgsmål. På Heartland stillede hun sammen med komiker Jonatan Spang spørgsmålstegn ved, om humoren er blevet voksen. Deres samtale udsendes senere på året som podcast.