Future Talks

Future Talks

Heartlands Future Talks er skabt for at sætte fokus på den fremtid, vi allerede lever i. Siden 2018 har Heartland i samarbejde med Lundbeckfonden inviteret nogle af samtidens største forskere op på scenen for at belyse emner, der har betydning for vores fælles fremtid. Nyhedsstrømmen er udfordret af jagten på ”likes”, delinger og fake news. Vi har brug for mere viden i vores samtaler om verdens udvikling – vi har brug for, at emnet er inspirerende at beskæftige sig med. Det er forskerne, der har det bedste grundlag for af vurdere fremtidens retning, og derfor skal de have en hovedrolle i vores samtaler om den.

Og nu er arkivet åbent, så du kan dykke ned i videnskaben fortalt på nye måder, med nye perspektiver og med anderledes vinkler – men altid forankret i fakta og forskning.

Se – eller gense – f.eks. den legendariske filosof Judith Butler fortælle om fremtiden for kønspolitik, hør et bud på livet i rummet fra Andreas Mogensen, der var den første dansker i rummet, eller overvej om du skal spise mere kød, efter du har hørt madforsker Jonatan Leer diskutere forandringerne i vores kødkultur med kok og Masterchef-dommer Jakob Mielcke.

Her kan du se alle Future Talks optaget LIVE på Heartland 2018 og 2019.

FutureTalksLundbeckFonden.png

Future Talks 2019

Jonatan Leer & Jakob Mielcke

Jonatan Leer & Jakob Mielcke

Andelen af vegetarer i Danmark er i konstant stigning, hvis man skal tro statistikkerne, men hvad sker der egentlig med vores forhold til kød?

Minik Rosing & Kaspar Colling Nielsen

Minik Rosing & Kaspar Colling Nielsen

Geologi-professor Minik Rosing og forfatter Kaspar Colling Nielsen vil i denne samtale fra deres vidt forskellige perspektiver give deres bud på, hvordan vi skal forstå klimakrisen; hvordan kan vi som individer forholde os til et problem, der beskrives som en global krise, og findes der i krisen også et potentiale?

Judith Butler

Judith Butler

I en tid, hvor vi forhandler hensynet til forskellige samfundsgruppers identitet og rettighed, er Judith Butler en af verdens mest indflydelsesrige intellektuelle. På Heartland gav den verdensberømte, amerikanske filosof sit bud på, hvor kønspolitikken vil bevæge sig hen de kommende år sammen med moderator, Lotte Folke Kaarsholm.

David Erritzøe & Rasmus Poulsen

David Erritzøe & Rasmus Poulsen

Psykiater og hjerneforsker David Erritzøe vil sammen med Rasmus Poulsen, kendt som Raske Penge, diskutere, hvorvidt psykedeliske stoffer i fremtiden kan blive kuren mod store folkesygdomme som depression, stress og angst.

Rasmus Boserup & Natasha Lindstaedt

Rasmus Boserup & Natasha Lindstaedt

Verden bliver ikke nødvendigvis mere demokratisk i fremtiden. I lande som Rusland, Egypten og Tyrkiet ser vi en centralisering af magten omkring stærke og til tider brutale individer. Natasha Lindstaedt og Rasmus Boserup vil diskutere, om det er disse autokrater, der definerer den nye verdensorden.

Christina Boutrup & Rikke Frank Jørgensen

Christina Boutrup & Rikke Frank Jørgensen

Store virksomheder som Facebook og Google tjener styrtende med penge på at opsamle viden om vores adfærd, og den såkaldte overvågningskapitalisme vokser dag for dag. I denne talk vil Rikke Frank Jørgensen og Christina Boutrup se nærmere på, hvor grænsen mellem overvågning og menneskerettigheder går i vores moderne samfund.

Gina Rippon & Mikkel Wallentin

Gina Rippon & Mikkel Wallentin

Professor Gina Rippon og lektor Mikkel Wallentin vil på Heartalnd se nærmere på vores hjerner, og hvad de røber om vores køn; for kan det fx passe, at mænds hjerner er mere logiske, og at kvinder er bedre til at multitaske?

Robert Sapolsky & Lone Frank

Robert Sapolsky & Lone Frank

Amerikanske Robert Sapolsky vil sammen med danske Lone Frank dykke ned i det store spørgsmål, der handler om, hvorvidt menneskeartens natur er i gang med at forandrer sig?

Andreas Mogensen

Andreas Mogensen

Hvad kan vi forvente af en fremtid – i rummet? Det store, lidt ubegribelige og til tider komiske spørgsmål forsøger astronaut Andreas Mogensen at give svaret på sammen med moderator, tv-vært Signe Molde.

Future Talks 2018

Jytte Vikkelsøe & Jan Larsen

Jytte Vikkelsøe & Jan Larsen

I denne samtale vil vi se en algoritmeforsker, en psykolog og en antropolog afkode, hvordan fremtidens dating, forelskelse og parforhold er i færd med at tage form. Teknologien er for længst trådt ind i vores kærlighedsliv, hvor dating-apps hjælper mennesker med at finde hinanden i forhåbningen om, at der kan opstå romantik og kemi.

Jens-Christian Holm & Mette Deding

Jens-Christian Holm & Mette Deding

Vi er biologisk indrettet til at overleve. Men nu har vi lært at overleve så effektivt, at vi bliver udfordret af den livsstil, som vi har skabt for os selv, hvor vi spiser dårligt, sover dårligt, arbejder for meget osv. Samtidigt bliver vi ældre, og i fremtiden vil vi måske bliver markant ældre. Så hvad vil det egentlig sige at leve et langt, sundt, normalt og funktionelt liv i fremtiden?

Etienne Augè & Thore Husfeldt

Etienne Augè & Thore Husfeldt

Helikoptere, ubåde, mobiltelefoner, virtual reality, kloning – listen af opfindelser og teknologier, der optræder i science fiction, før de bliver til virkelighed, er lang. Litteratur, film og tv-serier i denne genre baserer sig på videnskab, og selvom det er fiktion, kan det af og til ligne, at fiktionen forudser vores fremtid.

Johan Olsen, Rikke Pedersen & Marit-Solveig Seidenkrantz

Johan Olsen, Rikke Pedersen & Marit-Solveig Seidenkrantz

I denne samtale vil tre forskere forklare hver deres naturvidenskabelige dommedagsscenarie – et scenarie, der ændrer verden, som vi kender den, og som måske kan betyde civilisationens endeligt. Publikum får også mulighed for at stille spørgsmål til de forskellige fremtidsscenarier, og vi skal sammen aflive eventuelle forkerte forestillinger om, hvordan vores verden potentielt kan udvikle sig i fremtiden.

Deborah Crowe & Fritz Henglein

Deborah Crowe & Fritz Henglein

I denne samtale vil vi både beskrive, hvad blockchain-teknologien er, hvad den kan, og hvordan vi kommer til at bruge den i fremtiden. Og netop brugen af blockchain i fremtiden stiller vigtige spørgsmål til vores tillid til hinanden og til samfundet. Vi har inviteret to af de fremmeste forskere indefor dette felt til at samtale under overskriften ‘Blockchain – future questions of trust?’.

Cecilie Nørgaard & Jenny Wilson

Cecilie Nørgaard & Jenny Wilson

MeToo-bevægelsen har skabt global opmærksomhed omkring chikane, overgreb og voldtægt siden den for alvor tog fat i efteråret 2017. Den spredte sig hurtigt fra Hollywood til både kulturelle og kommercielle sfærer i hele verden, og den satte diskrimination, krænkelser og overgreb af kvinder på dagsordenen. Cecilie Nørgaard vil sammen med Jenny Wilson behandle dette emne – et af samtidens mest debatterede – fra en ny vinkel: den fremtidige.

Peter Sunde & Anne Mette Thorhauge

Peter Sunde & Anne Mette Thorhauge

Vi lever i en tid, hvor vi konstant er online. Vi er på sociale medier, vi handler på internettet, vi kommunikerer via internettet, og vi arbejder på internettet. Den data, vi genererer i vores færden i cyberverdenen, er massiv, og den bliver indsamlet, analyseret og brugt til alt fra undersøgelser af samfundet til målrettet markedsføring og påvirkning af individer.

Lone Frank

Lone Frank

Hvad er menneskelighed i maskinens tidsalder? I denne samtale vil videnskabsjournalist, forfatter og Ph.D. i neuroforskning Lone Frank tale med fysiker ved DTU Informatics, Sune Lehmann. Sammen vil de gå i dybden med den revolution i tankegang, der løber gennem både neurovidenskab, genetik og kunstig intelligens.

Carsten Rahbeck & Kathy Willis

Carsten Rahbeck & Kathy Willis

En af verdens mest citerede forskere, danske Carsten Rahbek, sammen med biodiversitetsforsker Kathy Willis, til en samtale om de udfordringer, som vi står overfor i fremtiden, når man ser på, hvordan vi er ved at ændre hele klodens økosystem.

Svend Brinkmann & Eske Willerslev

Svend Brinkmann & Eske Willerslev

Evolutionsforsker Eske Willerslev og psykolog Svend Brinkmann vil i denne samtale kaste et længere blik ud i fremtiden og kigge på menneskets evne og vilje til at stille livets store spørgsmål. De spørgsmål der handler om fremtiden på den lange bane: spørgsmål om fx visioner, om mening og om lykke. Vil vi stille disse spørgsmål i fremtiden, og hvorfor? Hvordan er mennesket som både psykologisk og biologisk væsen indrettet til at stille sådanne spørgsmål?