ART

På Heartland 2018 kan du opleve to programmer med samtidskunst; det nationale Temporary-program og det internationale Contemporary-program. Fælles for begge kunstprogrammer er, at de kan opleves under åben himmel i Egeskovs smukke slotspark, der udgør en unik ramme om samtidskunsten. Egeskov Slot er i kraft af sit totalmiljø, bestående af en række velbevarede bygninger, landskaber og haver, et helt særligt sted at præsentere samtidskunst. Egeskov udgør en slags ”plastik-geografi”, der via sit hyperkultiverede landskab af lysthaver, herregård, museer og landbrug spejler en række af de spørgsmål, der optager vores samfund i disse år ift. f.eks. miljø, teknologi og samfundsanliggender.

Samlet set er Egeskovs miljø fra den historiske periode, hvor mennesket udviklede moderne videnskab, teknologi og formulerede et stadig mere robust mandat til sig selv i verden. I dag er den tillid til vores selvfølgelige autoritet ved at ændre sig. Det skyldes bl.a. klimadiskussioner, internationale konflikter, nye medier og nye teknologier, der sætter spørgsmålstegn ved vores evne til at varetage ansvaret for verden. Egeskovs fantastiske omgivelser sætter derfor en enestående scene for at præsentere projekter, der reflekterer kritisk over menneskets selvskabte verden og forhold til omgivelserne.

HEARTLAND CONTEMPORARY

Heartland Contemporary præsenterer hvert år ét stort internationalt navn, der får god plads i landskabet og kan tage kunstnerisk afsæt i de længere linjer i historien og verden, som Egeskovs ca. 500-årige historie inviterer til at aktualisere – fx spørgsmål om menneskets teknologiske eller videnskabelige udvikling og forholdet til naturen og vores medmennesker.

HEARTLAND_ART_POSTER_NEW-1.jpg

The Great Silence
Allora & Calzadilla
Multi kanal HD videoinstallation. 16:32 min.
En udstilling kurateret af Heartland Festival
31. maj - 2. juni 2018, Egeskov Slot

Den internationale kunstnerduo Allora & Calzadilla hører til samtidskunstens verdenselite og fik bl.a. massiv opmærksomhed, da de i 2011 repræsenterede USA ved biennalen i Venedig. 

Jennifer Allora & Guillermo Calzadilla arbejder typisk med installationer, performances og lyd/musik, og de har en stor erfaring med udendørs projekter – flere i stor skala. Deres arbejde har ved flere lejligheder beskæftiget sig med landskabspolitiske overvejelser – fx spørgsmål vedr. retten til steder og den betydning mennesker tillægger landskaber eller lande.

Værket The Great Silence, der vises på Heartland, og som har skandinavisk premiere her, er et ambitiøst bud på, hvordan denne linje i deres arbejde kan reflektere ikke kun lokale problemer særlige steder på Jorden, men forbinder sig med spørgsmål, der handler om vi menneskers forhold til os selv og vores omgivelser i allervideste forstand. 

The Great Silence er historien om verdens største ensporede radioteleskop, der er beliggende i Esperanza (Hope) i Puerto Rico, og som transmitterer og fanger radiobølger til og fra universets yderste kanter. Området, hvori Arecibo Observatoriet befinder sig, er også hjemsted for den stærkt truede og snart uddøende Puerto Rico-papegøje, der lever vildt i den omkringliggende Rio Abajo-regnskov. Allora & Calzadilla samarbejdede med den anerkendte amerikanske science fiction-forfatter Ted Chiang om at skabe teksten i videoværket, hvor Chiang udforsker selve oversættelsen som en mulig kilde til at spore og overveje de uudslettelige huller mellem levende, døde, menneskelige, dyrelignende, teknologiske og kosmiske aktører.

Som i et eventyr præsenterer underteksten fuglens observationer af menneskets søgen efter liv udenfor vores planet, og med begrebet vokalindlæring – noget som både papegøjer og mennesker og få andre arter har til fælles – reflekteres der over fonematiske stemmer og de vibrationer, der danner grundlaget for tale og selve universet.

 

 

HEARTLAND TEMPORARY

Heartland Temporary tager udgangspunkt i kontrasten mellem Egeskovs århundrede år gamle slotspark og festivalens midlertidige ”bylandskab”. Idéen er hvert år at invitere en ny, ung kurator til at kuratere en række etablerede, men yngre, danske kunstnere, der beskæftiger sig med temaer fra den verden, vi står i netop nu.

Temporary_Social_PLAKAT.png

The Object is to Change the Soul
Ditte Gantriis, Lea Guldditte Hestelund, Marie Thams & Kirsten Astrup
En udstilling kurateret
af Iben Elmstrøm
31. maj - 2. juni 2018, Egeskov Slot

Heartland er stolte af at annoncere udstillingen The Object is to Change the Soul under Heartland Temporary på sommerens festival. De fire danske samtidskunstnere Ditte Gantriis, Lea Guldditte Hestelund, Marie Thams og Kirsten Astrup er inviteret til at undersøge – igennem skulptur, lyd, video og live performance – samtidens opfattelse af individualisme, selvet og dets transformation. Udstillingen finder sted i Slotsparken omkring Egeskov Slot og er kurateret af Iben Elmstrøm.

Hvordan er det, vi som mennesker synes styret udefra mens alt afhænger af, hvordan vi styrer os selv indefra? Det er spørgsmålet, som udstillingen The Object is to Change the Soul handler om. De fire danske kunstnere er inviteret til at undersøge vor tids forførende fortællinger om individualisme og det blomstrende subjekt, der både i krop og sind er i energisk transformation og selvudvikling.

Kunstnerne har til udstillingen arbejdet med stemmen, kroppens fysiske fremtoning, vores nye identitetsparametre og forskellige former forførelsesritualer, som kan ses som en effekt af, hvordan vi i dag ofte opererer i professionelle sammenhænge, hvor den indre selvstyring er et afgørende kvalitetsparameter. Vi er selv  
-arbejdende, -motiverende og -forbedrende; vi er vores egne eksperter, arbejdsgivere og iværksættere i disciplinen succes.

Udstillingen finder sted i slotshaven omkring Egeskov Slot, hvor slots- og renæssancehaven danner en helt unik scene for værkerne, da netop renæssancekulturen og dens grundfilosofi tager udgangspunkt i dyrkelsen af individualismen og mennesket som et ekstraordinært og selvstyret væsen.

Under Heartland vil man kunne opleve skulpturelle elementer, lyd- og videoværker og live performances, der i fælleskab kommenterer på, hvordan vi i dag i den vestlige kultur dyrker identiteten gennem forskellige nye præsentationsformer og selvrealiseringsmekanismer.

Iben Elmstrøm arbejder med en række kuratoriske projekter, der beskæftiger sig med samspillet mellem æstetiske dimensioner, konceptuelle potentialer og politiske spørgsmål eller forestillinger. Hun er desuden kurator for SixtyEight Art Institute og har en master i kurating fra Goldsmiths University.

Blev introduceret til værkerne og kunstnerne

De fire kunstnere er nogle af de meste interessante yngre kunstnere på den danske samtidskunstscene lige nu og har både modtaget priser og udstillet på danske såvel som udlandske kunstinstitutioner.

Heartland Kunstpavillon

På festivalpladsen finder du Kunstpavillonen, hvor du kan få mere info om vores kunstprogram og blive klædt på til at gå på opdagelse i både Contemporary- og Temporary-udstillingen. Vores engagerede kunstguider kan fortælle om kunstnere, guide dig til de værker, som befinder sig rundt om i Egeskovs smukke haverum, og naturligvis give dig årets udstillingskatalog og –plakat med på vejen. Du kan også komme med på en omvisning i  The Object is to Change the Soul, når kurator for det danske kunstprogram, Iben Elmstrøm, hver dag tager Heartlands gæster på en tur i Temporary-udstillingen.
Kunstpavillonen har åbnet:
Torsdag d. 31. maj: 16.00-03.00
Fredag d. 1. juni: 10.00-03.00
Lørdag d. 2. juni: 10.00-03.00
Her kan du se et samlet overblik over de performances, visninger og guidede ture, der knytter sig til årets kunstprogram

Heartlands Kunstpavillon er venligst udlånt af Faaborg-Midtfyn Kommune.