Food @ Home: Spis sammen, hver for sig med Frederik Bille-Brahe

Kom i køkkenet med Frederik Bille Brahe, når han inviterer indenfor i eget køkken og til Heartland @ Home fortolker en af sine signaturretter med det bedste fra sæsonen. Der kommer asparges i alle farver på menuen og en duft af sommer i køkkenet. En enkel ret, der kan nydes til et godt glas vin – sammen, hver for sig.

Retten er let at gå til, vegetarisk og baseret på det, der er i sæson netop nu. 
Samtidig får du en grundopskrift, som du kan tage med dig videre og toppe med alle sæsonens grøntsager hele sommeren. Sæsonvarer, som alle de små økologiske producenter over hele Danmark lige fortiden har sværere ved at afsætte, da mange af deres restaurationskunder i lang tid ikke har haft besøg. Så lad os sammen støtte op om de gode afgrøders fremtid og nyde et dejligt grønt måltid sammen, hver for sig.

Ricotta toast med grønne asparges og kryderurter 

Ingredienser:

2 l. mælk 
100 g eddike 
Salt 

3 hvide asparges 
3 grønne asparges
3 violette asparges

Hvis du ikke kan få fingre i asparges i alle tre farver, kan du sagtens tilberede retten med kun en eller to forskellige slags.
Lige nu er aspargessæsonen på sit højeste og det er med at få spist flest muligt frem til Sankt Hans, hvor sæsonen slutter. Vi vil anbefale at få fingre i nogle af de helt friske danske asparges, som kan findes ude i gårdbutikkerne hos de små producenter rundt om i landet. Nedenfor et par tips til steder, som vi selv holder af at besøge. Og når i så er derude kan i jo også købe en masse andet lækkert økologisk grønt med hjem. Birkemosegaard (Sjælland), Skyttes Gartneri (Fyn), Knabegaarden (Fyn), Gartnergården (Århus), Torvet på Ingerslev Boulevard (Århus).1 bundt urter (det kan være både vilde og kultiverede urter, gerne kørvel, purløg, skvalderkål, løgkarse og persille)

1 citron 
Lidt kold presset olivenolie eller rapsolie alt efter hvad du godt kan lide at bruge til at marinere grøntsager i 
En dejlig vin- eller cider eddike 
Salt og sort peber

4 skiver surdejs brød
Olie til stegning

Sådan gør du: 

Ricotta:
Bring mælk op til omkring 60 grader C. Tilsæt eddiken og rør stille rundt – ca. 8 cirkler i gryden pr. minut 
Lad temperaturen stige til lige omkring kogepunktet til mælken skiller valle fra ostekorn. 
Lad den stå i ca. 15 min. til 1 time.
Herefter sigtes osten igennem et ostenet eller bomuldsklæde. Lad den dræne i ca. 20 min – og så er den klar til brug.

Asparges:
Asparges i sæsonnen er så dejlige, at man praktisk talt intet behøver at gøre med dem – i denne opskrift skal de hvide asparges skrælles og blancheres i kogende vand med lidt citron skal. 
De hvide skal efter blanchering skæres i mønter. De grønne og violette skal knækkes og snittes i små mønter. 
Alle skiverne marines i olie, salt, peber, lidt eddike og citronsaft. Mens aspargesene marinerer lidt, ordnes urterne. Vask dem grundigt og pil dem som du synes det er lækkert – snit lidt og lad nogle være hele.

Brødet:
Skær nu fire skiver af dit surdejsbrød og steg skiverne i rigeligt med olie på en stegepande så de fremstår let friturestegte og sprøde på begge sider. 

Anretning:
Læg en skive brød på en tallerken eller på et fad – giv en eller to generøse skefulde ricotta ovenpå brødet – vend urterne i aspargesene og anret både asparges og urter oven på ricottamaden. 

Spis med det samme – eller lad den stå og blive lidt blød. Begge dele er lækkert.

Note:
Aspargesene kan skiftes ud med hvad som helst – marineret zucchini, tomater eller for den sags skyld jordbær – det er kun fantasien, der sætter grænser.