Heartland Podcast #51: Rikke Frank Jørgensen & Christina Boutrup

Under sidste års Heartland mødtes seniorforsker Rikke Frank Jørgensen med journalist Christina Boutrup til en snak om nutidens og fremtidens overvågningssamfund. Foran et live publikum i festivalens Future Talks-telt forsøgte de to deltagere at give et bud på, hvor grænsen går mellem overvågning af borgere og borgernes menneskerettigheder.

Heartlands Future Talks er skabt for at invitere eksperter og videnskabsfolk ind i centrum af den offentlige samtale og inspirere os alle til at interessere os for fremtiden. Hvordan ser fremtiden ud i land som Danmark – der  i høj grad er et digitaliseret samfundet – i  en tid, hvor store tech-virksomheder som Google tjener milliarder af kroner på at overvåge deres brugere. I Kina er overvågningen af de over 1 milliard borgere omfattende, men giver det mening for et lille land som Danmark at sammenligne sig med Kina, når vi taler om den såkaldte overvågningskapitalisme.

Rikke Frank Jørgensen er seniorforsker ved Dansk institut for menneskerettigheder, hvor hun særligt fokuserer på grænsefladen mellem teknologi og mennesker, og de udfordringer teknologien har medført i forhold til privatliv, ytringsfrihed og de digitale brugeres generelle rettiheder.

Christina Boutrup er erhvervjournalist, Kina-ekspert og fatteren bag bogen Den store tech-revolution om Kinas teknologiske udvikling. En udvikling, der på nuværende tidspunkt gør Kina til et af de førende lande, når det for eksempel handler om kunstig intelligens og den digitale økonomi generelt.

Samtalen modereres af digital trendanalytiker, direktør for Elektronista Media og tidligere 24syv-radiovært Christiane Vejlø.

Future Talks 2019 er støttet af Lundbeckfonden.

 

Photo: Sasha Knudsen

February 27, 2020