Ruben Östlund & David Shrigley

What is the meaning of artistic censorship?
Modereret af Barbara Læssøe Stephensen.

Forskellige former for censur og selvcensur har sandsynligvis altid hørt til kunsten og dens miljø. Selv de neandertalere, der for mindst 65.000 år siden skabte verdens første maleri i en spansk grotte har sandsynligvis haft et samfund eller en familie, der kikkede dem over skuldrene. Senere i historien var det kirken og fyrsterne, der satte rammerne for kunsten. Spørgsmålet om kunstnerisk censur er dog stadig aktuelt. I dag er vi nemlig i gang med en omvæltning af kunstens betingelser, fordi det offentlige rum udvikler sig så hurtigt. Nye teknologier og sociale medier ”fortætter” verden omkring os – nu er det ikke kun de nærmeste, men hele kulturer og grupper, der kikker kunstneren over skulderen. I praksis bliver kunstnerisk censur ofte diskuteret i lyset af identitetspolitiske spørgsmål om hvem kunsten bør repræsentere eller i forbindelse med pres fra virksomheder og politikere. Med Ruben Östlund og David Shrigley har vi bedt to af Europas mest markante kunstnere undersøge emnet.

Ruben Östlund (f. 1974) er en svensk filmdirektør og manusforfatter. Hans anmelderroste film Force Majeure (2014) og The Square (2017) har begge vundet priser på Cannes Film Festival, herunder Palme d’Or for sidstnævnte. Filmene er kendetegnede af en helt særlig fortælleform, absurde optrin og en spids, men empatisk satire.

David Shrigley (f. 1968) voksede op i Leicester, inden han flyttede til Skotland for at læse ved Glasgow School of Art i 1988-1991.Hans støvede-grå, vintermørke humor er blevet kaldt typisk glasgowisk efter byen, hvor han boede i 27 år. Han er i dag bosat i Brighton.
Han bevæger sig inden for adskillige medier, herunder tegninger, malerier, skulpturer, animation, performance og musik og har været udstillet over hele verden. Mest kendt er han nok for sine karakteristiske tegninger, som er blevet bragt i utallige aviser og magasiner.

Samtalen modereres af tv-vært, skribent og retoriker, Barbara Læssøe Stephensen.

Torsdag, d. 30. maj, kl. 16:30 i TALKS-teltet.

 

 

Heartland Talks er skabt i samarbejde med en række af Danmarks stærkeste forlag, bl.a. Gyldendal, Lindhardt & Ringhof, Gad, People’s Press og Informations Forlag.

May 15, 2019