Hella Joof x Jonatan Spang

Er humoren blevet voksen?
Torsdag d. 30. maj

To af landets mest anerkendte komikere tager i samtalen et kritisk blik på humorens betydning i samfundet. Under overskriften ”Er humoren blevet voksen?” skal tendensen til, at bl.a. komikere og komedieforfattere i dag engagerer sig i samfundet med eksempelvis politisk satire eller bøger, der diskuterer sociale, religiøse og kulturelle forhold, afdækkes. Hvis danske satirikere nogensinde kunne beskyldes for kun at snakke om parforhold og hverdagsliv, er det i hvert fald slut: I dag er der en lang række standup-comedy-shows, tv-programmer, film og bøger fra folk, der arbejder professionelt med humoren, der forholder sig til såkaldt seriøse emner. Hvad er der sket? Er det indflydelsen fra amerikanske shows? Er det egentlig overhovedet morsomt eller vigtigt – eller begge dele?

Filminstruktør, skuespiller og komiker Hella Joof har været en af de mest markante satirikere i Danmark de sidste 25 år. Som komiker har hun bl.a. været en del af Lex & Klatten og Det Brune Punktum, mens hun siden succesdebuten som filminstruktør med En kort en lang i 2001 har udgivet en række populære film. I 2018 har hun premiere på sin ottende spillefilm, Happy Ending. Hun har desuden siden 2017 været medlem af regeringens Disruptionråd og er de senere år også blevet en meget succesrig forfatter til bøger, der tager livtag med nogle af livets store spørgsmål.

Jonatan Spang, en af landets mest succesfulde komikere gennem en årrække og tidligere direktør på Nørrebro Teater, blev i 2017 vært for sit eget late night-talkshow Tæt på sandheden. Programmet lader Spang kommenterer historier og personer fra det offentlige liv og har givet ham en rolle i Danmark, der minder om Jon Stewarts i USA. Det indbragte ham titlen som ’Årets Komiker’ ved Zulu Comedy Galla 2018 – en hæder som han også modtog i 2016. 

I 2019 vender Spang tilbage på standup-scenen med sit nye onemanshow Typisk.

Samtalen bliver modereret af tidligere kulturforsker og journalist Torben Sangild. Torben Sangild er tidligere kulturforsker, nu freelancer med fast tilknytning til Zetland. Han bevæger sig over et utal af emner og medier, hvor satire og standup er et af hans ekspertområder. Han laver podcasten Sangilds Samtaler om Standup, han skriver om comedy, han er konsulent for standup-komikere, og så er han med til at oprette en standupskole på Comedy Zoo. Mange vil desuden genkende ham som bifigur i Den korte radioavis på Radio24syv.

Heartland Talks er skabt i samarbejde med en række af Danmarks stærkeste forlag, bl.a. Gyldendal, Lindhardt & Ringhof og Informations Forlag.

December 18, 2018