SALMAN RUSHDIE

Sir. Ahmed Salman Rushdie brød igennem med ”Midnatsbørn” (1981), blev siden verdenskendt for ”De Sataniske Vers” (1988) og har vundet en lang række priser internationalt for sine essays og romaner.

Rushdie er født i Bombay, Indien, men flyttede som ung til England, hvor han studerede på King´s College, University of Cambridge og påbegyndte en karriere som copywriter og siden forfatter. Rushdie bor og arbejder i dag i USA.

Når han gæster Danmark i 2018 er det med sin nye roman ”The Golden House”, som leverer en skarp, satirisk kritik af tilstanden i USA og resten af den vestlige verden i dag.

salman.jpg

SLAVOJ ŽIŽEK

WHAT IS HAPPENING WITH SEX IN OUR WORLD?
I samtale med Adam Holm

I denne samtale uddyber og forklarer den verdenskendte, slovenske filosof Slavoj Žižek, hvad han mener om de måder, vi moderne mennesker har sex på, drømmer om sex eller håndterer det i vores kultur, film og via ny teknologi. Sex er ikke bare lyst eller kærlighed, men hænger sammen med alt muligt andet i vores kultur og er blandt andet tæt knyttet til vores forbrug.

Slavoj Žižek er blevet kaldt filosofiens Elvis Presley, og det er i hvert fald rigtigt, at han er en dygtig performer, der har udtrykt sig i et nærmest manisk tempo i mere end et halvt hundrede bøger samt artikler, interviews og debatter over det meste af verden.

Han blev født i Ljubljana i 1949 og har en doktorgrad i filosofi og har desuden studeret psykoanalyse i Paris. Slavoj Žižek er hadet af nogle og elsket af lige så mange. På den amerikanske højrefløj er han blevet kaldt verdens farligste intellektuelle. Det er i hvert fald rigtigt, at ”den slovenske gigant” er en af de skarpeste iagttagere af vores senkapitalistiske samfund og den efterhånden globale populærkultur, der står i kø for at fylde vores bevidsthed.

Adam Holm (f. 1969) er journalist og ph.d. i moderne historie. Han er blandt andet kendt som vært på DR2 Deadline og har desuden skrevet en række bøger og lavet radio om utroskab og de intrikate betingelser, som moderne parforhold er underlagt.

Zizek, Slavoj 1.jpg

GÜNTER WALLRAFF & KRISTIAN HUSTED

WHO HAS THE RIGHT TO HUMAN RIGHTS?
Moderator: Marc-Christoph Wagner

Den legendariske, tyske journalist Günter Wallraff møder i denne samtale den danske forfatter og dramatiker Kristian Husted. Udgangspunktet er de seneste års migrations- og flygtningestrømme og de europæiske landes håndtering af migranter og flygtninge. Samtalen forsøger at invitere til et mere overordnet blik på disse højaktuelle diskussioner, end den danske presse sædvanligvis anlægger; dvs. at sætte parentes om politikernes for/imod-debatter og starte med en række grundlæggende spørgsmål fx: Hvordan opleves flygtningestrømmen indefra? Hvordan opleves hverdagen som gæstearbejder i Tyskland? Har alle mennesker menneskerettigheder?

Günter Wallraff (f. 1942) er kendt for i lange perioder at have forklædt sig, fx med mørke pupiller, sminke og tøj for at kunne gå undercover på udvalgte arbejdspladser eller i sociale miljøer. Særligt berømt blev han efter sine beretninger fra ”bunden af samfundet”, hvor han observerede livet som somalier og tyrkisk gæstearbejder i Tyskland.

Kristian Husted (f. 1976) er en dansk dramatiker og forfatter, der i 2018 udgav bogen Vahid, der er en førstehåndsberetning fra livet som flygtning. Husted påtog sig identiteten som iraneren Vahid, der påbegyndte rejsen op gennem Europa fra Lesbos i Grækenland, videre ad Balkan-ruten og til sidst endte i et dansk asylcenter.

Marc-Christoph Wagner (f. 1970 i Berlin) er en tysk korrespondent med speciale i politisk idéhistorie og har siden 2004 dækket Norden for tysk radio og tv, ARD. Wagner har desuden været vært på Louisiana Live siden 2015 og blev i 1999 tildelt EPP-gruppens mediepris i Det Europæiske Parlament.

Denne Heartland Talk præsenteres med støtte fra Goethe Institut Dänemark.

GünterWallraff.jpg

THOMAS F. BORGEN

HVAD ER BANKERNES ROLLE OG ANSVAR I SAMFUNDET?
I samtale med Rune Lykkebjerg og publikum

Denne samtale foregår mellem Thomas F. Borgen, Rune Lykkeberg (moderator) og samtalens anden hovedperson, nemlig publikum i salen. Publikum og Lykkeberg er inviteret til at stille lige så kritiske spørgsmål, som de har lyst til, og få svar på hvordan banken forstår sig selv i forhold til samfundet. Meningen er at give forskellige perspektiver mulighed for at møde hinanden samt at forøge og nuancere vores viden om nogle af de mest vidtrækkende beslutninger og magtfulde aktører i vores samfund.

Det er første gang en dansk topchef offentligt er i direkte dialog med ca. 2.600 almindelige festivalgæster. Thomas F. Borgen er norsk født, 53 år gammel, topchef i Danmarks største bank, Danske Bank, og blev i 2017 vurderet af Berlingskes magtanalyse til at være Danmarks mest indflydelsesrige erhvervsmand. Rune Lykkeberg, chefredaktør på Information og en af landets skarpeste iagttagere af vores samfunds udvikling, modererer samtalen og starter med et forinterview, for at dække en række af de vigtigste spørgsmål.

Heartlands TALKS-programchef Rasmus Quistgaard udtaler: ”Det er vigtigt at skabe åbne, kritiske, konstruktive samtaler mellem borgere og vores samfunds mest indflydelsesrige aktører. Jeg tror vi ved for lidt om bankernes verden. Finansindustriens hovedpersoner skal have kritiske spørgsmål og vi skal aktivt opsøge en nuanceret viden om deres betydning i verden. Borgen er den helt rigtige at tale med: Efter min mening er han det tætteste den danske bankverden kommer på en statsminister.

Thomas-F.-Borgen.jpg

MITHU SANYAL & BODIL PEDERSEN

WHAT DO WE NEED TO UNDERSTAND ABOUT SEXUAL VIOLENCE?
Moderator: Anja Bo

Seksuel vold, overgreb og voldtægt er en emnekreds, der har fyldt danske og internationale medier de sidste to år på grund af en lang række begivenheder – fra nytårsovergrebene i Köln til #metoo. Emnerne er komplekse og præget af fordomme fra bl.a. vores kulturhistorie og fra fremstillinger på film, TV og i bøger.

Til denne samtale har vi inviteret to af de forskningsmæssigt mest solide stemmer til at hjælpe os med at forstå emnet. Mithu Sanyal har et internationalt overblik og er en af verdens førende forskere inden for den seksuelle volds kulturhistorie, og Bodil Pedersen er et af de mennesker i Danmark, der som forsker og behandler har de bedste forudsætninger for at forklare, hvordan emnet skal forstås i en dansk kontekst.

Mithu Sanyal (f. 1971 i Tyskland af polsk-indiske forældre) blev en af Europas mest omtalte kulturhistorikere efter sin banebrydende afhandling om de kvindelige kønsorganers kulturhistorie. Siden har hun også skrevet bogen Voldtægt, der gør op med meget af den uvidenhed og de fordomme, der hersker i vores kultur ifm. seksuel vold og overgreb.

Bodil Pedersen (f. 1946) er cand.psych., lektor emerita ved RUC og specialist i seksualiserede overgreb, traume og køn. Hun er medlem af Voldsobservatoriet samt en række internationale og danske forskningsnetværk med fokus på køn og vold. Via både behandlererfaring fra bl.a. Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet og mange års forskningspraksis er hun en af Danmarks førende eksperter inden for emnet.

Anja Bo (f. 1977) blev kendt som vært på DR2 Deadline og har siden udviklet live-debatter og samtaler til et personligt og intenst format. Bo er desuden uddannet i socialvidenskab og journalistik fra RUC.

MithuSanyal.jpg