SALMAN RUSHDIE & HANS ULRICH OBRIST

Talks Tent, lørdag d. 2. juni kl. 11.00 

IS A SENSE OF BELONGING CRUCIAL TO OUR IDENTITY?
Moderator: Barbara Læssøe Stephensen

I denne samtale handler det om, hvad der egentlig er afgørende for vores identitet. Betyder det noget, for hvem vi er, at høre til noget bestemt - fx at komme fra et sted eller føle sig rundet af noget eller nogen? Man kan stille spørgsmålet med udgangspunkt i geografi eller etnicitet, men det er i dag også relevant at overveje at tilhørsforhold sandsynligvis knyttes og brydes på nye måder – fx i digitale fællesskaber, subkulturer eller simpelthen ved at folk frivilligt skifter partner, karriere eller adresse.

Forfatteren Salman Rushdie er oprindeligt født i Indien, uddannet i England og bor i dag i USA. Hans forfatterskab beskæftiger sig gentagne gange med mennesker, der lever på tværs af etniske, geografiske eller kulturelle grænser. Ligesom Rushdie er Hans Ulrich Obrist et ekstremt internationalt menneske. Kuratoren, der startede med at lave kunstudstillinger som teenager, er en af jordens flittigste samtaledeltagere, og han har udgivet interviews med en lang række af jordens største kunstnere. Han er berømt for at have op mod 300 rejsedage om året, arbejde dag og nat og tale med kunstnere, videnskabsfolk, forfattere og andre interessante folk hver dag over hele jorden - bl.a. om identitet.

 Foto: Beowulf Sheehan - Andreas Schmidt

Foto: Beowulf Sheehan - Andreas Schmidt

SLAVOJ ŽIŽEK

Talks Tent, lørdag d. 2. juni kl. 15.00

WHAT IS HAPPENING WITH SEX IN OUR WORLD?
I samtale med Adam Holm

I denne samtale uddyber og forklarer den verdenskendte, slovenske filosof Slavoj Žižek, hvad han mener om de måder, vi moderne mennesker har sex på, drømmer om sex eller håndterer det i vores kultur, film og via ny teknologi. Sex er ikke bare lyst eller kærlighed, men hænger sammen med alt muligt andet i vores kultur og er blandt andet tæt knyttet til vores forbrug.

Slavoj Žižek er blevet kaldt filosofiens Elvis Presley, og det er i hvert fald rigtigt, at han er en dygtig performer, der har udtrykt sig i et nærmest manisk tempo i mere end et halvt hundrede bøger samt artikler, interviews og debatter over det meste af verden.

Han blev født i Ljubljana i 1949 og har en doktorgrad i filosofi og har desuden studeret psykoanalyse i Paris. Slavoj Žižek er hadet af nogle og elsket af lige så mange. På den amerikanske højrefløj er han blevet kaldt verdens farligste intellektuelle. Det er i hvert fald rigtigt, at ”den slovenske gigant” er en af de skarpeste iagttagere af vores senkapitalistiske samfund og den efterhånden globale populærkultur, der står i kø for at fylde vores bevidsthed.

Adam Holm (f. 1969) er journalist og ph.d. i moderne historie. Han er blandt andet kendt som vært på DR2 Deadline og har desuden skrevet en række bøger og lavet radio om utroskab og de intrikate betingelser, som moderne parforhold er underlagt.

Zizek, Slavoj 1.jpg

TRACEY EMIN & PETER HØEG

Talks Tent, fredag d. 1. juni kl. 18.15

WHY WOULD YOU WANT TO BECOME AN ARTIST OR WRITER?
Moderator: Luise Faurschou

Kunstneren er måske en meget central figur i vores tid. Millioner af unge mennesker drømmer i hvert fald om at blive skuespillere, sangere eller forfattere. Verdens største Twitter-profil er i skrivende stund popstjernen Katy Perry. Men hvorfor eller hvad betyder det?

Hvis filosoffen Timothy Mortons udsagn om, at ”vi er i færd med at opleve et traumatisk tab af holdepunkter” siger noget rigtig om os, er det måske kunstnernes rolle at hjælpe os med at navigere i verden eller forbinde os med vores menneskelighed.

Tracey Emin er en af de sidste par årtiers største engelske kunstnere. Hun er en af de første, kvindelige professorer ved Royal College of Art i London og blev internationalt kendt som en del af den meget omtalte og såkaldte ”new british art”-generation. Hendes værker er ofte dybt menneskelige, grænsende til det private. Forfatteren Peter Høeg vil for mange mennesker ikke mindst være forbundet med romanerne De måske egnede og Frøken Smillas fornemmelse for Sne, der førte til en betydelig international anerkendelse. I sit forfatterskab har Høeg vedblivende forholdt sig kritisk til vores moderne vestlige kultur og har konsekvent undladt at stille op i medierne i overfladiske talkshows eller andre formater, der var for langt fra hans fokus.

Luise Faurschou, der moderere samtalen, er direktør og grundlægger af ART 2030 og Faurschou Art Resources.

 Foto: Richard Young - Henrik Saxgren

Foto: Richard Young - Henrik Saxgren

KIM GORDON & NADYA TOLOKONNIKOVA

Talks Tent, fredag d. 1. juni kl. 15.00

IS THE GLOBAL CONTEXT OF CULTURE CHANGING ART'S TRANSFORMATIVE POTENTIAL?
Moderator: Torben Sangild

I denne samtale møder Sonic Youth-legenden Kim Gordon Nadya Tolokonnikova fra Pussy Riot. Overskriften er, hvad der sker med kunstens kritiske betydning og potentiale til at forandre noget, når verden bliver globaliseret. Medier og kommercielle aktører i populærkulturen spiller en anden rolle i dag, end fx dengang hippierne eller punkerne satte dagsordenen. Både Kim Gordon og Nadya Tolokonnikovas karrierer repræsenterer kritiske alternativer til mainstream-kulturen – spørgsmålet er, om man er nødt til at spille med på nogle særlige præmisser i medierne eller underholdningsbranchen for at rykke noget? Torben Sangild er tidligere kunstanmelder for Politiken og forfatter til bogen Støjens Æstetik, hvori han undersøgte støjrockens væsen bl.a. gennem Sonic Youths musik. Sangild har desuden undervist og forsket i moderne kultur på Københavns Universitet, været radiovært på Radio24Syv og skriver i dag om kultur, debat og viden for Zetland.

 Foto: David Black - Jonas Åkerlund

Foto: David Black - Jonas Åkerlund

JULIE ANDEM & ADAM PRICE

Talks Tent, fredag d. 1. juni kl. 12.00

HAR DE STORE TV-SERIER ET SAMFUNDSANSVAR?
Moderator: Ane Cortzen

De store TV-serier er i dag nogle af de mest succesfulde kulturprodukter i verden. Tidligere blev de sjældent anmeldt, taget alvorligt eller anerkendt for deres kvalitet på samme måde som fx romaner eller ”rigtige” film. Det er ved at ændre sig. De store TV-serier er i dag nogle af de stærkeste fortolkere af, hvordan vi kan/bør opleve fx politikere, journalister, embedsmænd (tænk på fx House of CardsThe Wire el. Borgen) eller vores medmennesker i fx familien, parforholdet eller venskaber (tænk fx på SKAM).

Groft sagt alle samfundsgrupper ser serierne, og det er ofte mange timer, folk tilbringer i selskab med karaktererne i deres yndlingsserier, så det er logisk at spørge, hvordan TV-serierne fremstiller verden for os, og hvilket ansvar fx manuskriptforfatterne har.

Adam Price har skabt Borgen, der er en af de mest succesfulde, danske TV-serier de sidste mange år og handler om en mere eller mindre fiktiv dansk, kvindelig statsminister. Julie Andem har skabt den norske hit-TV-serie SKAM. Samtalen modereres af Ane Cortzen, der er kendt for en lang række programmer og podcasts om bl.a. TV.

 Foto: Christian Geisnæs

Foto: Christian Geisnæs

GÜNTER WALLRAFF & KRISTIAN HUSTED

Talks Tent, fredag d. 1. juni kl. 10.30

WHO HAS THE RIGHT TO HUMAN RIGHTS?
Moderator: Marc-Christoph Wagner

Under denne samtale vil Günter Wallraff tale tysk, men moderator Marc-Christoph Wagner vil foretage løbende oversættelser.

Den legendariske, tyske journalist Günter Wallraff møder i denne samtale den danske forfatter og dramatiker Kristian Husted. Udgangspunktet er de seneste års migrations- og flygtningestrømme og de europæiske landes håndtering af migranter og flygtninge. Samtalen forsøger at invitere til et mere overordnet blik på disse højaktuelle diskussioner, end den danske presse sædvanligvis anlægger; dvs. at sætte parentes om politikernes for/imod-debatter og starte med en række grundlæggende spørgsmål fx: Hvordan opleves flygtningestrømmen indefra? Hvordan opleves hverdagen som gæstearbejder i Tyskland? Har alle mennesker menneskerettigheder?

Günter Wallraff (f. 1942) er kendt for i lange perioder at have forklædt sig, fx med mørke pupiller, sminke og tøj for at kunne gå undercover på udvalgte arbejdspladser eller i sociale miljøer. Særligt berømt blev han efter sine beretninger fra ”bunden af samfundet”, hvor han observerede livet som somalier og tyrkisk gæstearbejder i Tyskland.

Kristian Husted (f. 1976) er en dansk dramatiker og forfatter, der i 2018 udgav bogen Vahid, der er en førstehåndsberetning fra livet som flygtning. Husted påtog sig identiteten som iraneren Vahid, der påbegyndte rejsen op gennem Europa fra Lesbos i Grækenland, videre ad Balkan-ruten og til sidst endte i et dansk asylcenter.

Marc-Christoph Wagner (f. 1970 i Berlin) er en tysk korrespondent med speciale i politisk idéhistorie og har siden 2004 dækket Norden for tysk radio og tv, ARD. Wagner har desuden været vært på Louisiana Live siden 2015 og blev i 1999 tildelt EPP-gruppens mediepris i Det Europæiske Parlament.

Denne Heartland Talk præsenteres med støtte fra Goethe Institut Dänemark.

GünterWallraff.jpg

MITHU SANYAL & BODIL PEDERSEN

Talks Tent, lørdag d. 2. juni kl. 12.30

WHAT DO WE NEED TO UNDERSTAND ABOUT SEXUAL VIOLENCE?
Moderator: Anna von Sperling

Seksuel vold, overgreb og voldtægt er en emnekreds, der har fyldt danske og internationale medier de sidste to år på grund af en lang række begivenheder – fra nytårsovergrebene i Köln til #metoo. Emnerne er komplekse og præget af fordomme fra bl.a. vores kulturhistorie og fra fremstillinger på film, TV og i bøger.

Til denne samtale har vi inviteret to af de forskningsmæssigt mest solide stemmer til at hjælpe os med at forstå emnet. Mithu Sanyal har et internationalt overblik og er en af verdens førende forskere inden for den seksuelle volds kulturhistorie, og Bodil Pedersen er et af de mennesker i Danmark, der som forsker og behandler har de bedste forudsætninger for at forklare, hvordan emnet skal forstås i en dansk kontekst.

Mithu Sanyal (f. 1971 i Tyskland af polsk-indiske forældre) blev en af Europas mest omtalte kulturhistorikere efter sin banebrydende afhandling om de kvindelige kønsorganers kulturhistorie. Siden har hun også skrevet bogen Voldtægt, der gør op med meget af den uvidenhed og de fordomme, der hersker i vores kultur ifm. seksuel vold og overgreb.

Bodil Pedersen (f. 1946) er cand.psych., lektor emerita ved RUC og specialist i seksualiserede overgreb, traume og køn. Hun er medlem af Voldsobservatoriet samt en række internationale og danske forskningsnetværk med fokus på køn og vold. Via både behandlererfaring fra bl.a. Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet og mange års forskningspraksis er hun en af Danmarks førende eksperter inden for emnet.

Anna Von Sperling er journalist på Dagbladet Information, hvor hun særligt beskæftiger sig med emner som kultur, identitet og køn. Som kulturredaktør stod hun i 2016 bag Vidnesbyrd-projektet, hvor Information bragte fem kvinders personlige vidnesbyrd om voldtægt. Som et led i projektet, der modtog Publicistklubbens Fortællepris, opfordrede Information deres læsere til at bryde tabuet, kræve retten til deres egne fortællinger – og dele dem. Dette resulterede i mere end 170 henvendelser, hvoraf mange blev bragt i på Informations hjemmeside.

MithuSanyal.jpg

JØRGEN LETH & MERETE PRYDS HELLE

Talks Tent, torsdag d. 31. maj kl. 16.30

HVAD ER DANMARK?
Moderator: Michael Thouber

Hvad er Danmark egentlig? Spørgsmålet er ganske enkelt, men svært at svare på. I en tid hvor samfundet og verden udvikler sig så dramatisk, er spørgsmålet værd at stille. Hvis teknologi, videnskab, kultur og politik udvikler sig i samme tempo i fremtiden, er det nærliggende at overveje, om Danmark kan genkendes om 50 år.

Diskussionerne om ”danskhed”, ”danskerne” og ”dansk” har domineret det offentlige rum i mange år, og dagsordenen er præget så eftertrykkeligt af politikere, at det kan være svært at tage ordene i munden uden en politisk bismag. Det er blandt andet idéen med denne samtale at opsøge et andet, kvalificeret sprog om det at være dansk i dag fra to af Danmarks største kunstnere.

Merete Pryds Helle, der for nyligt har fået De Gyldne Laurbær for Folkets Skønhed, har skildret, hvordan vores samfund er i gang med at ændre sig både i privatlivet og set fra et større perspektiv, fx samfundets forskellige grupper eller generationer. Jørgen Leth har boet i Danmark og mange år i udlandet og har udover sin berømte film Livet i Danmark (1972) gjort betragtningen af menneskets verden til en kunstform. Michael Thouber er er cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturvidenskab med en bachelor i kunst- og religionshistorie. Han har i en årrække arbejdet for DR, bl.a. som kulturredaktør og kanalchef for DR2. Michael Thouber har siden 2015 været direktør for Kunsthal Charlottenborg.

Jørgenleth.jpg